16x9
Skontaktuj się z Twoim doradcą!

CAPS – system spadochronowy dla całego samolotu

Zobacz jak CAPS ratuje życie
Zostaw swoje dane. Oddzwonimy!

    KLAUZULA INFORMACYJNA ADMINISTRATORA DANYCH:
    X Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
    1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Cirrus Aircraft Poland & Baltics Sp. o.o., ul. Bukowska 285, 60-189 Poznań
    2) kontakt z Inspektorem Ochrony Danych – odo@cirrusaircraft.pl
    3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu nawiązania kontaktu na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. f ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. jako usprawiedliwionego interesu administratora
    4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa oraz podmioty będące zaangażowane w kontakt
    5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane będą przez okres 1 roku
    6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania
    7) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych
    8) podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednakże niepodanie danych może skutkować niemożliwością nawiązania kontaktu
    KLAUZULA INFORMACYJNA ADMINISTRATORA DANYCH:
    Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
    1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Cirrus Aircraft Poland & Baltics Sp. o.o., ul. Bukowska 285, 60-189 Poznań
    2) kontakt z Inspektorem Ochrony Danych – odo@cirrusaircraft.pl
    3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu nawiązania kontaktu na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. f ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. jako usprawiedliwionego interesu administratora
    4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa oraz podmioty będące zaangażowane w kontakt
    5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane będą przez okres 1 roku
    6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania
    7) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych
    8) podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednakże niepodanie danych może skutkować niemożliwością nawiązania kontaktu

    Bezpieczeństwo

    • 73 uruchomienia systemu CAPS
    • 150 ocalonych istnień ludzkich

    Cirrus Airframe Parachute System®(CAPS®) - System ratowania życia

    Pierwotnym bodźcem dla powstania spadochronu ratunkowego, obejmującego cały samolot była kolizja w powietrzu, która przydarzyła się współzałożycielowi firmy Cirrus Aircraft –  Alanowi Klapmeier. Alanowi udało się przeżyć ten wypadek, jego koledze niestety nie. Wydarzenie to zainspirowało założycieli Cirrus Aircraft do stworzenia technologii, która chroniłaby pilotów w takich sytuacjach. Cirrus Airframe Parachute System® (CAPS®) – najbardziej znacząca innowacja w zakresie bezpieczeństwa w historii lotnictwa ogólnego od ponad 50 lat jest rozwiązaniem odpowiadającym tej potrzebie.

    System spadochronowy jest zaprojektowany w taki sposób, aby chronić pasażerów w sytuacji zagrożenia, poprzez bezpieczne sprowadzenie samolotu na ziemię po uruchomieniu spadochronu. Pociągnięcie czerwonej dźwigni CAPS umieszczonej pod sufitem wewnątrz kokpitu, uruchomi system wyrzutni rakietowej umieszczonej w tylnej części kadłuba. W kilka sekund rozpościera się czasza o średnicy 19.8 m, ograniczająca prędkość samolotu. Ostateczne skutki lądowania są absorbowane przez działające jak strefa kontrolowanego zgniotu podwozie, klatkę bezpieczeństwa i technologię absorbowania energii Cirrus Energy Absorbing Technology (CEAT™), zainstalowaną w fotelach absorbujących przeciążenia rzędu nawet 26G.

    Liczby odnoszące się do CAPS mówią same za siebie. Już 105 osób zawdzięcza życie temu, że wybrali samolot Cirrus, standardowo wyposażony w spadochron ratunkowy dla całego płatowca. Do nich należy Greg Huntley, którego prawdziwą historię należy koniecznie zobaczyć i wysłuchać. Po 16 latach na rynku i 65 zdarzeniach wiemy, że w przypadku uruchomienia systemu w zakresie eksploatacyjnym, przewidzianym w Instrukcji Użytkowania w Locie, skuteczność CAPS w ratowaniu ludzkiego życia jest 100 procentowa.

    Zostaw swoje dane. Oddzwonimy!

      KLAUZULA INFORMACYJNA ADMINISTRATORA DANYCH:
      X Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
      1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Cirrus Aircraft Poland & Baltics Sp. o.o., ul. Bukowska 285, 60-189 Poznań
      2) kontakt z Inspektorem Ochrony Danych – odo@cirrusaircraft.pl
      3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu nawiązania kontaktu na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. f ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. jako usprawiedliwionego interesu administratora
      4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa oraz podmioty będące zaangażowane w kontakt
      5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane będą przez okres 1 roku
      6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania
      7) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych
      8) podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednakże niepodanie danych może skutkować niemożliwością nawiązania kontaktu
      KLAUZULA INFORMACYJNA ADMINISTRATORA DANYCH:
      Zgodnie z art. 13 ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. (Dz. Urz. UE L 119 z 04.05.2016) informuję, iż:
      1) administratorem Pani/Pana danych osobowych jest Cirrus Aircraft Poland & Baltics Sp. o.o., ul. Bukowska 285, 60-189 Poznań
      2) kontakt z Inspektorem Ochrony Danych – odo@cirrusaircraft.pl
      3) Pani/Pana dane osobowe przetwarzane będą w celu nawiązania kontaktu na podstawie Art. 6 ust. 1 lit. f ogólnego rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. jako usprawiedliwionego interesu administratora
      4) odbiorcami Pani/Pana danych osobowych będą wyłącznie podmioty uprawnione do uzyskania danych osobowych na podstawie przepisów prawa oraz podmioty będące zaangażowane w kontakt
      5) Pani/Pana dane osobowe przechowywane będą przez okres 1 roku
      6) posiada Pani/Pan prawo do żądania od administratora dostępu do danych osobowych, prawo do ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania
      7) ma Pani/Pan prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych
      8) podanie danych osobowych jest dobrowolne, jednakże niepodanie danych może skutkować niemożliwością nawiązania kontaktu